Veelgestelde vragen
Heeft u een vraag die hieronder niet wordt beantwoord? U kunt ons altijd bellen op telefoonnummer 088 – 33 88 100 of het contactformulier invullen.
Welke stoel is geschikt bij een bewegingsprobleem in heup, been of bekken?
Door verschillende oorzaken kan er een bewegingsprobleem ontstaan in de heup, de knie, het bekken of de benen. Wie hiermee te maken heeft, merkt dat zitten (en vaak ook opstaan) moeizaam gaat en niet comfortabel aanvoelt. Dit speelt onder meer bij artrose, een beenprothese, bekkenscheefstand en spasticiteit in de benen. Ook een val of slijmbeursontsteking kan leiden tot een bewegingsprobleem. Een arthrodese zitting heeft een verdeeld zitvlak dat aan beide zijden in hoogte verstelbaar kan worden als de beensteun is uitgeschoven. Hierdoor ontstaat minder druk op het been met de bewegingsbeperking.
Lees er meer over op deze pagina.
Welke stoel is geschikt bij decubitus?
Een Fitform-zorgfauteuil kan uitgevoerd worden met een zitting die ernstige huidirritatie (decubitus) vermindert of voorkomt. Afhankelijk van uw gewicht en situatie kan er worden gekozen voor traagschuim of Intelli-Gel, of voor een los anti-decubitus kussen (bv. Roho of Vicair). Kijk hier voor de mogelijkheden.
Is de stoel voorzien van een uitwisselbaar zittingsysteem, dan kan een standaard schuimen zitting ook op een later moment vervangen worden door een los antidecubitus kussen. Meer over dit systeem leest u hier.
Welke stoel is geschikt bij een kromme rug (kyphose)?
Een kromgebogen rug, ook wel kyphose genoemd, kan tot vervelende gezondheidsproblemen leiden. Een Fitform zorgfauteuil kan uitgevoerd worden met een zogenaamde ‘kyphose rugleuning’. Het middenstuk (ter hoogte van de wervelkolom) wordt met zachtere schuimdelen uitgevoerd en kan op twee punten ‘geknikt’ worden. De rugleuning kan hierdoor als het ware om de vergroeide rug heen worden gevouwen, zodat de wervelkolom dieper kan wegzakken. Hierdoor zal iemand veel comfortabeler zitten en beter uitrusten.
Meer informatie over deze zitoplossing staat hier.
Hoe kan ik een verlamde arm goed laten rusten op een armleuning?
Een veel voorkomend probleem bij mensen met een hemiplegie (halfzijdige verlamming) is een pijnlijke schouder, onderarm en/of hand. Dit komt doordat het gewicht van de verlamde arm ongemak veroorzaakt in de spieren en zenuwen, bijvoorbeeld in de nek. Een Fitform zorgstoel kan uitgevoerd worden met een hemiplegie armsteun, speciaal ontwikkeld voor mensen met een halfzijdige verlamming. De armsteun biedt optimale ondersteuning en verlichting van pijn.
Kijk hier voor meer informatie.
Hoe voorkom ik scheefzakken in een stoel?
Bij bepaalde lichamelijke aandoeningen kan het steeds lastiger worden om in een fauteuil rechtop te blijven zitten. Bijvoorbeeld door verminderde spierkracht of een vergroeiing van de rug. Ook mensen met de ziekte van Parkinson of een CVA (beroerte) hebben vaak last van ‘scheefzakken’. Om klachten te voorkomen of verminderen, is meer ondersteuning in de zij nodig. Hiervoor is de ILP rugleuning ontwikkeld (Individuele Laterale Polster). Een Fitform zorgstoel kan uitgevoerd worden met een ILP rugleuning op maat. Is nog meer ondersteuning nodig, dan biedt de ILP Extra rugleuning uitkomst.
Kijk voor meer informatie op deze pagina.
Welke aanpassingen zijn er op mijn stoel mogelijk?
Een Fitform-fauteuil kan uitgevoerd worden met diverse zitoplossingen. Bijvoorbeeld voor mensen met een kromgebogen rug (kyphose), balansproblemen of decubitus. Er is ook een oplossing om de overgang van rolstoel naar relaxfauteuil te vergemakkelijken. Daarnaast zijn er opties en accessoires die extra comfort bieden, zoals speciale hoofdkussens en een verwarming in zitting en rugleuning. Sommige fauteuils kunnen voorzien worden van een draaischijf of -plateau.
Dit is slechts een greep uit alle mogelijkheden. U kunt per collectie zien welke zitoplossingen, opties & accessoires verkrijgbaar zijn.
Wanneer vergoedt de zorgverzekeraar een aangepaste stoel?
Zorgverzekeraars stellen strenge eisen aan het vergoeden van een 'aan functiebeperking aangepaste stoel'. De aanvrager moet een ernstig zitprobleem hebben, bijvoorbeeld balansproblemen, ernstige scoliose, spasticiteit of een bewegingsbeperking in heup en knie. In de collectie van Fitform valt alleen de Fitform 570 Vario zorgfauteuil onder de vergoedingsregeling. Heeft u alleen moeite met opstaan en gaan zitten? U zult dan zeker baat hebben bij een andere Fitform-fauteuil met sta-op functie, maar deze wordt niet vergoed.
Meer informatie hierover vindt u hier.
Welke stoelen worden aangeraden door zorgverleners?
Ergotherapeuten en andere zorgverleners hebben veel ervaring met zorgstoelen van Fitform. Zij delen hun positieve verhalen graag met collega’s en mensen die op zoek zijn naar een écht goede stoel. Bent u benieuwd naar het oordeel van medewerkers uit de zorgsector? Lees dan hier hun verhalen.
Welke ervaringen hebben mensen met Fitform?
Wie op zoek is naar een zorgfauteuil of een relaxfauteuil van hoge kwaliteit doet er goed aan om de ervaringen van andere mensen door te nemen. De website van Fitform vermeldt ervaringen van consumenten, zitspecialisten en medewerkers uit de zorgsector. Echte verhalen van echte mensen!
U vindt de klantervaringen hier.
Welke stoel is geschikt voor grote en zware mensen?
Voor mensen met een maatje meer is de Fitform 570 Vario ook leverbaar als extra brede zorgfauteuil met sta-op functie. De stoel wordt ingesteld op de persoonlijke maten van de gebruiker. De verschillende opties en accessoires zorgen ervoor dat deze comfortabele XL-fauteuil voor elk zitprobleem een passende oplossing biedt. Door het verzwaarde mechaniek is de stoel geschikt voor een lichaamsgewicht tot maximaal 225 kg. Meer weten?
Kijk hier voor extra informatie.
Welke stoel is geschikt voor kleine mensen?
Sommige mensen zijn speciaal op zoek naar een kleine sta-op stoel, relaxfauteuil of zorgstoel. Een gemiddelde stoel is voor hen te groot en biedt onvoldoende ondersteuning. Fitform maakt diverse Wellness-fauteuils die speciaal bedoeld zijn voor kleine personen. Fauteuils uit de collecties Gemak en Zorg kunnen altijd aangepast worden aan de behoeften van mensen met een klein postuur.
Meer informatie is hier te vinden.
Hoe kun je makkelijk van een rolstoel naar een gewone stoel?
Rolstoelgebruikers willen graag zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. Ook is het prettig om thuis in een gemakkelijke fauteuil te kunnen zitten. De transfer van rolstoel naar een ergonomische fauteuil is echter vaak lastig en dat vergroot de kans op vallen. Ook bij gebruik van een tillift is er in een gewone fauteuil vaak weinig ruimte voor een soepele transfer. Een zwenkbaar zijpand maakt de transfer tussen rolstoel en fauteuil een stuk gemakkelijker. Het zijpand van de stoel wordt op eenvoudige wijze naar achteren weggeklapt, zodat een transfer zeer eenvoudig te maken is.
Kijk hier voor meer informatie.
Welke stoelen zijn geschikt voor senioren?
Als we ouder worden, heeft het lichaam bij het zitten meer ondersteuning nodig. Wanneer iemand dag in dag uit in een verkeerde houding zit, kan dit tot vervelende klachten leiden. Om die reden hebben veel senioren last van hun rug. Gelukkig is hier iets aan te doen. Een gezonde zithouding kan lichamelijke verminderen en zelfs voorkomen. Dit effect wordt versterkt wanneer u zit in een fauteuil die afgestemd is op uw persoonlijke lichaamsmaten.
Fitform-fauteuils zijn speciaal ontwikkeld voor senioren met lichamelijke klachten. Alle informatie hierover vindt u hier.
Welke stoel heeft een extra makkelijke bediening?
Alle fauteuils uit de Fitform-collectie zijn verkrijgbaar met ‘Smart bediening’. Deze optie is bij uitstek geschikt voor mensen die een gemakkelijke handbediening wensen en het prettig vinden dat hun favoriete stoelbewegingen voorgeprogrammeerd zijn. ‘Smart bediening’ heeft vier verschillende ‘op maat’ ingestelde bewegingsmogelijkheden. Deze zijn eenvoudig vooraf instelbaar en kunnen op elk moment gewijzigd worden. De gebruiksvriendelijke handbediening telt slechts drie knoppen.
Kijk hier voor meer informatie over Smart.
Waar moet je op letten bij het kopen van een relaxfauteuil of zorgstoel?
Een comfortabele fauteuil ondersteunt het lichaam zoveel mogelijk in zijn natuurlijk vorm. Daarnaast is beweging belangrijk, want dat zorgt voor een optimale voeding van de tussenwervelschijven in de rug. Kies dus voor een stoel waarin je zoveel mogelijk van houding kunt veranderen. Dit zijn volgens Fitform de vijf basisvoorwaarden waaraan een stoel moet voldoen: juiste zithoogte, juiste zitdiepte, juiste armleuninghoogte, juiste lendensteun, juiste zithoek.
Lees hier alle voorwaarden voor gezond zitten.
Welke stoel is geschikt voor mensen met een vergroeide rug?
Een vergroeide rug kan tot gevolg hebben dat rechtop zitten in een stoel lastig is. Naar één kant scheefzakken is enorm belastend voor het menselijk lichaam. Hierdoor kan pijn in de rug ontstaan, eventueel met uitstraling naar de benen.
Een zorgfauteuil met een ‘kuiprugleuning’ voorkomt en vermindert dit soort klachten. Lees er hier meer over.
Welke stoel is geschikt als je een beroerte (CVA) hebt gehad?
Mensen die een CVA (beroerte) hebben gehad, hebben vaak last van ‘scheefzakken’ in de stoel. Dit wordt ook wel een ‘rompbalansprobleem’ genoemd. Wie langdurig scheef zit, kan te maken krijgen met verkorte rugspieren aan één zijde. Dit leidt tot pijnklachten én extra belasting op de wervelkolom, waardoor nog meer klachten in de rug of uitstraling naar een been kunnen ontstaan. Een zorgfauteuil met een zogenaamde kuiprugleuning kan dit soort problemen voorkomen of verminderen.
Lees er hier meer over.
Welke stoel is geschikt bij dementie?
De ZEN Zorgstoel van Fitform is speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie die veel last hebben van onrust. Een instelbare schommelbeweging zorgt voor ontspanning en afname van onrust. Regelmatig valt iemand door het schommelen in de stoel in slaap. Dit vergroot de mate van uitrusten. Deze zorgfauteuil is getest door professionele zorgverleners en krijgt veel positieve reacties.
Op de pagina ZEN Zorgstoel staat uitgebreide informatie.
Waar kan ik een Fitform stoel kopen?
Fitform-fauteuils worden alleen verkocht door deskundige zitspecialisten. Zij werken met een speciale Fitform-meetstoel zodat u altijd een fauteuil ontvangt die op uw persoonlijke lichaamsmaten is afgestemd. Bent u op zoek naar een Fitform-zitspecialist in Nederland of België? Via de website kunt u ze eenvoudig vinden.
Welke stoelen zijn geschikt bij rugpijn?
Ongeveer 80% van de volwassenen heeft wel eens last van rugpijn en 20% zelfs regelmatig. Onderzoek bij rugpatiënten laat zien dat de meeste klachten het gevolg zijn van verkeerd zitten. Zo blijkt onder meer dat de rug bij onderuitgezakt zitten maar liefst 3 tot 5 keer hoger belast wordt dan bij liggen. En hoe hoger de belasting, hoe meer kans op beschadigingen en klachten. Uit onderzoek is ook naar voren gekomen dat in een Fitform-fauteuil de rugbelasting zeer gunstig is. Dat komt doordat deze stoelen gemaakt worden volgens de vijf basisvoorwaarden voor gezond zitten.
Wilt u weten hoe dat zit? Kijk dan hier.
Wat kan ik op mijn stoel leggen tegen incontinentie (urineverlies)
In geval van incontinentie kan een Fitform-fauteuil voorzien worden van een incontinentiemat. Deze mat is gestoffeerd in de stof van de fauteuil en ideaal voor het opvangen van kleine ongelukjes. De mat ligt onopvallend op de fauteuil en is uitwasbaar. Het is daarnaast mogelijk om de gehele stoel uit te voeren met incontinentiebekleding.
Kijk hier voor informatie.
Welke stoel is geschikt bij Parkinson?
Mensen met de ziekte van Parkinson hebben soms last van scheefzakken. Een comfortabele stoel met een kuiprugleuning of een ILP rugleuning kan dit probleem verhelpen.
Parkinson kan ook leiden tot veel onrust in het lichaam. Het lukt dan niet om goed te ontspannen en voldoende uit te rusten. De Fitform ZEN Zorgstoel met elektrische schommelfunctie kan hiervoor een oplossing bieden. Deze zorgstoel is speciaal ontwikkeld voor mensen met neurologische aandoeningen die vaak onrust ervaren. De schommelfunctie laat het lichaam ontspannen en rusten. Zorgprofessionals hebben deze stoel getest en zijn enthousiast. Meer informatie over de ZEN Zorgstoel is hier te vinden.