Vergoeding van 'aan functiebeperking aangepaste stoel'
Wanneer wordt een 'aan functiebeperking aangepaste stoel' vergoed? Hier zijn strikte voorwaarden aan verbonden, die per zorgverzekeraar zijn vermeld in het Reglement Hulpmiddelen van de zorgverzekeraar. Algemeen gelden de volgende uitgangspunten:
1. Een speciaal aangepaste stoel valt alleen onder de vergoedingsregeling van de zorgverzekeraar als iemand een ernstig zitprobleem heeft, die niet kan worden gecompenseerd met een stoel die voldoet aan normale ergonomische eisen.
Voorbeelden van functiebeperkingen waarbij dit aan de orde is, zijn:
- ernstige rompbalansproblemen
- ernstige deformaties van de wervelkolom zoals scoliose of kyfose
- spasticiteit
- bewegingsbeperking in heup en knie
2. Daarnaast moet de door de zorgverzekeraar te verstrekken aan functiebeperking aangepaste stoel altijd één of meer van de volgende functies of aan de functiebeperking gerelateerde aanpassingen hebben:
- specifieke polstering
- abductiebalk
- arthrodese zitting
- pelottes voor zijwaartse steun
3. Tenslotte is het belangrijk dat de functiebeperking niet uitsluitend wordt veroorzaakt door vetzucht, reuzen- of dwerggroei.
In de praktijk houdt de vergoeding van de zorgverzekeraar meestal in dat de aan functiebeperking aangepaste stoel in bruikleen wordt verstrekt. Deze blijft eigendom van de zorgverzekeraar of van de verstrekker namens de zorgverzekeraar.
Wanneer voldoet een stoel aan ‘normale’ ergonomische mogelijkheden?
Een neksteun, hoofdsteun, beensteun, lendensteun, verstelbare rugleuning, voetsteun, verstelbare zitting, verstelbare armleuning en aanpassingen op het gebied van zithoogte, zitdiepte of zitbreedte worden gezien als normale ergonomische eisen van een stoel.
De Fitform 570 Vario zorgfauteuil wordt alleen verstrekt wanneer deze naast de bovengenoemde normale ergonomische eisen, ook is uitgevoerd met de hierboven genoemde functiebeperking gerelateerde aanpassingen. Daarmee wordt deze zorgfauteuil een zogenaamde ‘’aan functiebeperking aangepaste stoel’’.
Als het, gezien de medische situatie van de gebruiker, noodzakelijk is om de te verstrekken Fitform 570 Vario zorgfauteuil nog extra uit te rusten met andere aanpassingen, dan wordt dit doorgaans ook vergoed. Daarnaast beschikt de Fitform 570 Vario zorgfauteuil altijd over een sta-opfunctie.
Kortom, welke Fitform-fauteuils vallen wanneer onder de vergoedingsregeling?
- Een Fitform 570 Vario zorgfauteuil met speciale aanpassingen waarbij de dealer of een derde bedrijf een individuele maatoplossing vervaardigt in schuim (en stoffering) t.b.v. specifieke vergroeiingen.
- Een Fitform 570 Vario zorgfauteuil met individueel instelbare zijwaartse pelotten (ILP of ILP Extra rugleuning) of speciale armleuningen (zoals een hemiplegie armlegger) voor extra ondersteuning of ter stabilisatie van het lichaam.
- Een Fitform 570 Vario zorgfauteuil met arthrodese zitting voor mensen met heup- en/of knieproblemen.
Sommige zorgverzekeraars vergoeden daarnaast een Fitform 570 Vario zorgfauteuil die uitgevoerd is met kuip- en/of kyphoserugleuning of een zwenkbaar zijpand voor een rolstoeltransfer.