Rugklachten

 

Rugpijn kan meestal niet op een eenvoudige manier worden verholpen. Arts en fysiotherapeut kunnen meestal wel voor een gedeeltelijk herstel zorgen, maar als 'ruggebruiker' zijn wij zelf tot meer in staat. Zowel ter verbetering als ter voorkoming.

Om zelf uw rug gezond te kunnen houden, is het belangrijk om inzicht te hebben in wat rugpijn nu eigenlijk is.

 

Onze rug nader bekeken

Onze wervelkolom geeft stevigheid en bescherming aan het lichaam. Tegelijkertijd zorgt de wervelkolom ervoor dat we in alle richtingen kunnen bewegen. Van opzij bekeken vertoont de wervelkolom in onze rug een S-vorm. De kolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven. De wervels zijn stevig met elkaar verbonden door koorden van bindweefsel. Er zijn 32 of 33 wervels, die verdeeld kunnen worden in vijf groepen:

  1. Halswervels; licht gebouwd omdat ze in verhouding met de andere wervels minder te dragen hebben.
  2. Borstwervels; aan elk van deze wervels zit links en rechts een rib vast.
  3. Lendenwervels; zwaarder gebouwd, omdat er een groot deel van het lichaamsgewicht op rust. In dit gebied komen dan ook de meeste rugklachten voor.
  4. Heiligbeenwervels; deze wervels zijn met elkaar vergroeid tot 1 stevig botstuk, het heiligbeen.
  5. Staartwervels; deze zijn vergroeid tot het staartbeentje.

De tussenwervelschijf

Aan de voorzijde van een wervel zit het wervellichaam. Aan de achterzijde zit de wervelboog. Aan de wervelboog zitten drie uitsteeksels, waaraan banden en spieren zijn aangebracht. De wervels zijn van elkaar gescheiden door tussenwervelschijven. Dat zijn taaie elastische ringen met daarbinnen een gelei-achtige substantie. Hierdoor kunnen schokken goed opgevangen worden.

De tussenwervelschijven zorgen ervoor dat de wervelkolom kan buigen. In het dagelijks leven worden ze belast door onze lichaamshoudingen en de spieren die daarbij moeten werken, en door belastingen zoals tillen. Door een verkeerde houding of belasting van de rug kan de tussenwervelschijf uitpuilen en tegen een zenuw drukken. Dit veroor­zaakt pijn. Een vervelend bijverschijnsel is dat de rugspieren dan onbewust krampachtig worden samengetrokken om de rug zoveel mogelijk te beschermen. 

Rugklachten en zitten

Rugpijn kan worden veroorzaakt door lichaamsbouw, lichamelijke en geestelijke conditie en leeftijd. Klachten zijn daarnaast vaak terug te voeren op een verkeerde slaap- en zithouding. 

Onderzoek bij rugpatiënten laat zien dat de meeste klachten (85%) het gevolg zijn van verkeerd zitten. Ook als we kijken naar uitval in het arbeidsproces door rugklachten, is het opmerkelijk dat ruim de helft van deze mensen een zittend beroep heeft.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien hoe de rug belast wordt bij het aannemen van verschillende houdingen. Hieruit blijkt onder meer dat de rug bij onderuit zitten maar liefst 3 tot 5 keer hoger belast wordt dan bij liggen. En hoe hoger de belasting, hoe meer kans er is op beschadigingen en klachten. Ook is uit het onderzoek naar voren gekomen dat in een Fitform-fauteuil de rugbelasting zeer gunstig is.

   

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie