Stoel bij rugklachten

Zó kan een sta-op stoel helpen bij rugklachten!

Heeft u rugklachten? Dan bent u beslist niet de enige. Heel veel mensen hebben af en toe of regelmatig last van hun rug. Vervelend, want het belemmert je in het dagelijks leven. Bij ernstige klachten kan het dagelijks welzijn er zelfs fors onder lijden. Wist u dat bij het ontstaan van rugklachten ‘zitten’ een grote rol speelt? Gezond zitten, in een goede stoel, kan bepaalde problemen verminderen of zelfs voorkomen. Wacht niet af, maar kom zelf in actie!

De rol van ‘zitten’

Ongeveer 80% van de Nederlandse volwassenen heeft wel eens rugklachten en 20% van hen zelfs regelmatig. Het verhelpen van rugpijn is niet gemakkelijk. Daarom is het goed om te weten dat u daar zelf ook een bijdrage aan kunt leveren. Maar eerst leggen we uit welke rol ‘zitten’ speelt bij het ontstaan van rugklachten.

Als we zitten, belasten we ons lichaam meer dan wanneer we staan. Toch besteden we maar heel weinig aandacht aan onze zithouding. Dat is vreemd, want we zitten veel en langdurig. Iemand van 70 jaar heeft maar liefst de helft van zijn of haar leven gezeten! Het probleem is dat we vaak ‘ongezond’ zitten, en dat veroorzaakt allerlei lichamelijke klachten.

Hoe ontstaat rugpijn?

Maar liefst 80 tot 90% van de volwassenen in ons land zit verkeerd: voor de tv, achter de computer, op kantoor, aan tafel en in de auto. Onderzoek bij rugpatiënten laat zien dat maar liefst 85% van de klachten het gevolg zijn van verkeerd zitten. Om rugpijn te voorkomen, is inzicht in het ontstaan van deze problemen dus erg belangrijk.  

Hangt u wel eens achterover in een stoel of bank? Dat lijkt relaxed, maar op zo’n moment wordt de rug plaatselijk teveel belast doordat de natuurlijk S-vorm van de wervelkolom niet wordt ondersteund. Na een tijdje zitten kan dit leiden tot verschillende rugklachten.

Hoe werkt onze eigen rug?

Onze wervelkolom is een wonder op zich. Hij geeft stevigheid en bescherming aan het lichaam. Tegelijkertijd zorgt de wervelkolom ervoor dat we in alle richtingen kunnen bewegen. Van opzij bekeken vertoont de wervelkolom in onze rug een S-vorm. De kolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven.

De wervels zijn stevig met elkaar verbonden door koorden van bindweefsel en kun je verdelen in vijf groepen: halswervels, borstwervels, lendenwervels, heiligbeenwervels en staartwervels. De wervels zijn van elkaar gescheiden door tussenwervelschijven. Elke tussenwervelschijf bestaat uit een taaie, elastische ring met daarbinnen een gelei-achtige substantie. Deze substantie zorgt ervoor dat schokken goed opgevangen kunnen worden.

De tussenwervelschijven maken de buigende beweging van de wervelkolom mogelijk. Door een verkeerde houding of belasting van spieren in de rug kan de tussenwervelschijf uitpuilen en tegen een zenuw gaan drukken. Dit veroorzaakt pijn.

Op zoek naar het ideale zitcomfort

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw zitcomfort? Stel uw vragen bij de officiele Fitform dealers of download onze gratis brochure.

De juiste stoel voor rugklachten

'De beste zithouding is de volgende' is een gevleugelde uitspraak. Oftewel: je kunt maar beter zo min mogelijk zitten. Dus als je tóch zit, is het belangrijk dit zo gezond mogelijk te doen. En dat kan door het lichaam zoveel mogelijk in zijn natuurlijk vorm te ondersteunen. Daarnaast is beweging belangrijk, want dat daarmee kun je de tussenwervelschijven in goede conditie houden. Kies dus voor een stoel waarin je zoveel mogelijk van houding kunt veranderen. Een Fitform stoel biedt de juiste verstelmogelijkheden: sta-op functie, liggen, kantelverstelling en beenondersteuning. Alle verstelbewegingen volgen de natuurlijke biomechanische draaipunten van het lichaam.

Een sta-op stoel die daadwerkelijk bijdraagt aan het verminderen of voorkomen van rugklachten, biedt de juiste verstelmogelijkheden. Bovendien is zo’n fauteuil ‘op maat’ gemaakt qua zithoogte, zitdiepte, armleuninghoogte, lendensteun en zithoek. Let daar dus op als u een nieuwe stoel aanschaft! Het zou jammer zijn als u bij een dergelijke belangrijke investering achteraf teleurgesteld bent.

 

‘Bewegend zitten’ bevordert gezondheid

De beste manier om rugklachten te voorkomen, is vaak en veel bewegen. Maar daar is niet iedereen toe in staat. Een uitkomst is dus beweging terwijl u zit. Als Fitform beschikken we over twee vernieuwende systemen die we in onze sta-op fauteuils kunnen inbouwen: RCPM en fitMotion.

RCPM

RCPM staat voor 'Rotary Continuous Passive Motion'. Dit betekent roterende, voortdurende, passieve beweging. De zitting van een RCPM-fauteuil maakt drie tot vijf keer per minuut kleine draaibewegingen terwijl de rugleuning stilstaat. U voelt hier zelf nagenoeg niets van en de beweging maakt slechts zeer weinig geluid. Door de RCPM beweging wordt de stofwisseling in de tussenwervelschijven gestimuleerd, waardoor de sterkte ervan toeneemt. Omdat de wervelkolom in beweging is, worden rugklachten verminderd of zelfs voorkomen.

fitMotion 

fitMotion (in eigen huis ontwikkeld door Fitform) is een revolutionair intelligent beweegsysteem. Het geeft je een seintje wanneer het tijd wordt om te gaan bewegen én het houdt je in beweging wanneer je zelf niet kunt of wilt bewegen. De voorgeprogrammeerde elektronica ‘herkent’ of iemand in de stoel zit en zo ja, in welke positie. Op basis daarvan wordt de beweging van de stoel geactiveerd. De positieve gezondheidseffecten van fitMotion zijn wetenschappelijk onderbouwd.

Wij gebruiken cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Door deze website te bezoeken bent u akkoord met ons cookiebeleid.
Meer informatie